Kumpulan Contoh Paragraf Ineratif Singkat dan Lengkap

- Agustus 19, 2017
Contoh Paragraf Ineratif - Perenggan inersia adalah perenggan yang kalimat utama berada di tengah-tengah perenggan. Perenggan ini dibangunkan dengan corak spesifik khas - umum, yang membentangkan perkara-perkara istimewa sebagai pengenalan pertama, kemudian menyajikan idea utama, dan kemudian dijelaskan dengan sesuatu yang istimewa untuk mengukuhkan idea utama.

Ciri perenggan Inheratif

1. Idea utama terletak pada kalimat utama di tengah perenggan.
2. Bermula dengan perkara-perkara istimewa dahulu sebagai pengantar kepada idea utama.
3. Berakhir dengan perkara-perkara istimewa sebagai penguat idea utama.

Contoh Paragraf Ineratif :

Pada zaman dahulu, reka bentuk kereta adalah sangat mudah. Enjin hanya didorong oleh kuasa stim supaya kelajuan yang boleh dicapai tidak begitu pantas. Malah kereta-kereta ini tidak boleh pergi jauh. Tetapi sekarang kereta telah diangkut ke dalam teknologi yang sangat canggih. Bentuk reka bentuk kini pelbagai, terdapat sporty, elegan, mewah, dan banyak lagi. Enjin kini sangat canggih dan digerakan dengan minyak bahan api supaya ia dapat berjalan dengan pantas di trek. Terlebih lagi, teknologi kereta hari ini dilengkapi dengan alat canggih lain seperti GPS, telefon bimbit, pemain muzik, radio, televisyen dan banyak lagi. Tidak hanya dilengkapi alat canggih, kali ini kereta juga disokong dengan alat keselamatan untuk penggunanya, seperti beg udara, sistem brek automatik, dan lain-lain.

Kalimat pertama dan kedua dalam perenggan di atas adalah idea penjelasan yang berfungsi sebagai pengantar kepada idea utama iaitu sekarang kereta telah diangkut sebagai teknologi yang sangat pintar. Kemudian idea utama ini, dikembangkan lagi dengan idea-idea penjelasan dalam ayat berikutnya.


Contoh Paragraf IneratifContoh 1

Manusia yang dilahirkan di dunia memerlukan orang lain. Mereka juga makan keperluan orang lain. Malah mati masih memerlukan orang lain. Ini menunjukkan bahawa manusia adalah makhluk sosial. Kita tidak boleh hidup bersendirian kerana kita sangat memerlukan orang lain untuk memenuhi keperluan kehidupan di dunia ini. Tiada pekerjaan besar tidak perlu orang lain. Malah orang terkaya di dunia yang mempunyai benda mereka sendiri tidak boleh hidup sendiri. Mereka masih memerlukan orang lain, misalnya mereka memerlukan petani untuk membeli beras, nelayan atau ranchers untuk membeli hidangan sampingan, dan banyak lagi. Ini kerana wang tidak boleh dilakukan semuanya, jadi tidak berguna jika kita hidup bersendirian walaupun dengan banyak wang.

Contoh 2

Beras dihasilkan daripada beras. Sementara itu, beras dihasilkan daripada tumbuh-tumbuhan yang ditanam oleh petani. Mereka bekerja sangat keras untuk mengahasilakan beras yang kita makan. Tidak hairanlah, profesion tani sangat penting dan bersemangat untuk kita semua. Para petani ini menjaga setiap hari makanan kita. Tanpa mereka, kita tidak boleh makan nasi. Walaupun kita boleh menggantikannya dengan makanan lain seperti singkong, sagu, dan lain-lain, ia masih tidak dapat menggantikan beras yang dihasilkan oleh petani kerana beras mempunyai kandungan karbohidrat yang paling tinggi di antara sumber makanan ruji yang lain.

Contoh 3

Banjir melanda di mana-mana. Tanah runtuh telah menyebabkan beratus-ratus kematian. Malah pada hari ini, sumber air bersih sangat sukar dicari. Jika kita mencerminkan, semua perkara di atas adalah tanda bahawa persekitaran kita sekarang telah rosak. Ironinya, kerosakan itu disebabkan oleh kita sendiri. Kami gembira untuk membuang sampah di sungai, menyebabkan sungai menjadi tersumbat dan cetek. Bukan itu sahaja, kita juga sering memotong pokok-pokok di hutan dengan mudah, jadi tidak ada lagi pokok yang dapat menahan tanah ketika hujan. Tingkah laku kita sentiasa menggunakan tanah sebagai persekitaran sebagai bangunan di kawasan itu - kawasan tadahan air membuat kita kehilangan sumber mata air di mana-mana. Tanpa kita tahu kita adalah punca segala kerosakan, jadi sifat menjadi marah kepada kita.

Contoh 4

Masyarakat bingung kerana harga komoditi asas melambung sangat tinggi. Selain itu, ini diikuti dengan kenaikan harga lain seperti tarif pengangkutan, kos perubatan, pendidikan dan sebagainya. Sakit kepala mereka semakin semakin dekat bulan puasa ini. Biasanya, sebelum bulan puasa semua harga akan melonjak kerana semakin banyak permintaan. Bulan ini, orang ramai akan membeli semua keperluan untuk menyediakan keperluan dalam bulan puasa. Peluang ini digunakan oleh peniaga. Mereka akan menaikkan harga barangan mereka, jadi pembeli terpaksa membeli barang - keperluan ini dan bukannya tidak mendapatkannya kerana ia habis.
 

Start typing and press Enter to search